Általános leírás

A KELER KSZF elszámolást végez a CEEGEX Zrt és HUDEX Zrt. által működtetett földgázpiacokon az alábbi szegmensekben:

  • CEEGEX spot gázpiac;
  • HUDEX határidős piac.

Az elszámolások során a KELER KSZF valós időben fogadja a határidős piacon párosított ügyleteket és a tranzakciók befogadásának pillanatában a KELER KSZF noválja azokat. A spot piacon kötött ügyletek kötegelve kerülnek befogadásra és feldolgozásra, adott elszámolási napon a megelőző elszámolási nap 16:00-tól aznap 16:00-ig létrejött ügyletek kerülnek elszámolásra. A nováció során a KELER KSZF belép az eredeti ügyletben résztvevő felek közé, és eladónak vevőjévé, míg vevőnek eladójává válik. Ezzel a mozzanattal a KELER KSZF eliminálja a partnerkockázatot. Az ügyletek elszámolása a spot piaci ügyletek esetében a vételárra vonatkozóan történik meg kötési áron, míg a határidős piaci ügyletek esetében a nyitott pozícióra vonatkozóan árkülönbözet számítás történik (mark-to-market), majd a kifutást követően a szállításra nyitva maradt ügyletekre ugyancsak vételár teljesítés elszámolása történik meg a lejáratkori elszámolóár alapján.

A KELER KSZF a kockázatok csökkentése érdekében a klíringtagok rendelkezésre álló biztosítékeszközére vonatkozó információt átadja a CEEGEX Zrt.-nek. A platform üzemeltető valós-idejű pénzügyi limitet számol, mely alapján kizárólag a pénzügyileg fedezett ajánlatok kerülnek befogadásra a kereskedési rendszerben. Fedezetlenség esetén nem jön létre ügylet.

A KELER KSZF a vételár és árkülönbözet teljesítési kötelezettség biztosítása érdekében napi biztosítékigény és garancia alap hozzájárulási igényt számol. A biztosítékigény teljesítési határideje másnap 8:15, míg a normál havi garancia alapszámításból eredő kötelezettséget a számítás napját követő második (2.) elszámolási napon kell teljesíteni.

A CEEGEX-en megkötött spot ügyletek vételár teljesítése, és a HUDEX határidős ügyletek árkülönbözet teljesítése, valamint a határidős ügyletek fizikai szállításából eredő vételár teljesítése a kereskedési napot követő első (1.) elszámolási napon 8:15-kor történik (T+1. napon, ahol T  ’Tranzakció Nap’).