Általános leírás

A KELER KSZF elszámolást végez a CEEGEX Zrt. által működtetett CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiacán az alábbi szegmensekben:

  • Másnapi piac;
  • Fizikai határidős piac.

Az elszámolások során a KELER KSZF valós időben fogadja a párosított ügyleteket és a tranzakciók befogadásának pillanatában a KELER KSZF noválja azokat. A nováció során a KELER KSZF belép az eredeti ügyletben résztvevő felek közé, és eladónak vevőjévé, míg vevőnek eladójává válik. Ezzel a mozzanattal a KELER KSZF eliminálja a partnerkockázatot. Az ügyletek elszámolása a másnapi piaci ügyletek esetében a vételárra vonatkozóan történik meg kötési áron, míg a határidős piaci ügyletek esetében a nyitott pozícióra vonatkozóan árkülönbözet számítás történik (mark-to-market), majd a kifutást követően nyitva maradt ügyletekre ugyancsak vételár teljesítés.

A KELER KSZF a kockázatok csökkentése érdekében valós-idejű pozíciós limitet számol, mely alapján kizárólag a pénzügyileg fedezett tranzakciók kerülnek befogadásra. Fedezetlenség esetén az ügylet visszautasításra kerül.

A KELER KSZF a vételár és árkülönbözet teljesítési kötelezettség biztosítása érdekében napi biztosítékigény és garancia alap hozzájárulási igényt számol. A biztosítékigény teljesítési határideje másnap 8:15, míg a normál havi garancia alapszámításból eredő kötelezettséget a számítás napját követő második (2.) elszámolási napon kell teljesíteni.

A CEEGEX-en megkötött másnapi ügyletek vételár teljesítése, a határidős ügyletek árkülönbözet teljesítése és a határidős ügyletek fizikai szállításából eredő teljesítés a kereskedési napot követő első (1.) elszámolási napon 8:15-kor történik (T+1. napon, ahol T  ’Transaction Day’).