Általános leírás

A KELER KSZF elszámolási szolgáltatást végez az FGSZ Földgázszállító Zrt. által működtetett Kereskedési Platformon, az alábbi ügylettípusokra:

  • egyensúlyozói ügyletek,
  • kereskedelmi ügyletek.

Az elszámolások során a KELER KSZF kötegelt (’batch’) módon fogadja a párosított kereskedelmi ügyletek, és az egyensúlytalansági pozíciók alapján létrehozza az egyensúlytalansági ügyleteket. A tranzakciók befogadásának pillanatában a KELER KSZF noválja az ügyleteket. A nováció során a KELER KSZF belép az eredeti ügyletben résztvevő felek közé, és eladónak vevőjévé, míg vevőnek eladójává válik. Ezzel a mozzanattal a KELER KSZF eliminálja a partnerkockázatot. Az ügyletek havi pénzügyi teljesítéséhez kapcsolódó vételár meghatározása a kereskedelmi ügyletek esetében kötési áron, míg egyensúlyozói ügylet esetében az egyensúlyozói elszámolóáron történik.

Az egyensúlyozói piac sajátos működésének következtében a napi elszámolás és havi pénzügyi teljesítésen túlmenően, egy ún. „korrekciós elszámolás” vagy más néven havi zárás is történik, ahol az eredeti egyensúlyozói ügyletek korrekciója történik meg az FGSZ tényleges mérési  adatai alapján.

A KELER KSZF a kockázatok csökkentése érdekében valós-idejű pozíciós limitet alkalmaz az együttműködő kereskedési rendszer közreműködésével, mely biztosítja a kereskedelmi ügyletek pénzügyi fedezettségét. Az egyensúlyozói ügyletek tekintetében a KELER KSZF ex ante limiteket alkalmaz.

A KELER KSZF a vételár teljesítési kötelezettség biztosítása érdekében biztosítékot és garancia alap hozzájárulási igényt számol, melyet a normál havi számítás napját követő második (2.) elszámolási napon kell teljesíteni.

Az Egyensúlyozó Platformon megkötött ügyletek pénzügyi teljesítése a kereskedési hónapot követő első elszámolási napját követő ötödik (5.) napon történik a havi előzetes teljesítés során, és a havi zárás elszámolási napját követő ötödik (5.) napon a havi záráshoz kapcsolódóan.