Általános leírás

A KELER KSZF elszámolási szolgáltatást végez az FGSZ Földgázszállító Zrt. által működtetett Kereskedési Platformon, az alábbi ügylettípusokra:

  • egyensúlyozói ügyletek,
  • kereskedelmi ügyletek.

Az elszámolások során a KELER KSZF kötegelt (’batch’) módon fogadja a párosított kereskedelmi ügyletek, és az egyensúlytalansági pozíciók alapján létrehozza az egyensúlytalansági ügyleteket. A tranzakciók befogadásának pillanatában a KELER KSZF noválja az ügyleteket. A nováció során a KELER KSZF belép az eredeti ügyletben résztvevő felek közé, és eladónak vevőjévé, míg vevőnek eladójává válik. Ezzel a mozzanattal a KELER KSZF eliminálja a partnerkockázatot. Az ügyletek havi pénzügyi teljesítéséhez kapcsolódó vételár meghatározása a kereskedelmi ügyletek esetében kötési áron, míg egyensúlyozói ügylet esetében az egyensúlyozói elszámolóáron történik.

A KELER KSZF a kockázatok csökkentése érdekében valós-idejű pozíciós limitet alkalmaz az együttműködő kereskedési rendszer közreműködésével, mely biztosítja a kereskedelmi ügyletek pénzügyi fedezettségét. Az egyensúlyozói ügyletek tekintetében a KELER KSZF ex ante limiteket alkalmaz.

A KELER KSZF a vételár teljesítési kötelezettség biztosítása érdekében biztosítékot és garancia alap hozzájárulási igényt számol, melyet a normál havi számítás napját követő második (2.) elszámolási napon kell teljesíteni.

Az Egyensúlyozó Platformon megkötött ügyletek pénzügyi teljesítése a kereskedési hónapot követő első elszámolási napját követő ötödik (5.) napon történik a havi előzetes teljesítés során, és a havi zárás elszámolási napját követő ötödik (5.) napon a havi záráshoz kapcsolódóan.