Általános leírás

A KELER KSZF jelenleg három (3) kereskedési platform részére végez multinet értékpapír-piaci elszámolást, melyek:

  • Budapesti Értéktőzsde;
  • BÉTa Piac (működtető a Budapesti Értéktőzsde Zrt.);
  • MTS Hungary (működtető az EuroMTS Ltd.).

Az elszámolások során a KELER KSZF valós időben fogadja a párosított és a szegregációnak megfelelően létrejött ügyleteket, melyek elszámolását a legfejlettebb multilaterális nettósítás elv szerint (BIS 3 modell szerint) végzi. A KELER KSZF a multilaterális nettósítást követően kialakult pozíciókra vállal teljesítési garanciát. Az elszámolás során így a szegregációnak megfelelően a KELER KSZF klíringtagonként határozza meg az értékpapíronkénti és pénzügyi teljesítési pozíciókat. A pénzügyi teljesítési pozíció meghatározása a kötési árnak megfelelően történik. A multilaterális nettósítás eredményeként a jelentős számú napi tranzakció teljesítése az eredeti tranzakciószám töredékére csökken, mely hatékonyan és biztonságosan szolgálja ki a piaci szereplők igényeit.

Az értékpapír-piaci elszámolás során az európai legjobb gyakorlattal összhangban, valamennyi adott kereskedési napi tranzakció a második (2.) elszámolási napon kerül teljesítésre (T+2. napon, ahol T = ’Transaction Day’).

A KELER KSZF a nyitott pozíciókra biztosítékot számol, melyet a számítás napját követő első (1.) napon kell teljesíteni.