Értesítés - Nemteljesítés a Kiegyensúlyozó elszámolásban

Tisztelt Gázpiaci Klíringtagok!

A KELER KSZF Központi Szerződő Fél Zrt. (a továbbiakban: KELER KSZF) az alábbiakban értesíti a Tisztelt Gázpiaci Klíringtagokat a 2020.09.15-én és 2020.09.16-án megállapított nemteljesítéssel kapcsolatban.

A KELER KSZF 2020.09.15-én az Általános Üzletszabályzat (a továbbiakban: ÁÜSz) 5.1.1. pontja szerinti 8:15 órai teljesítési határidő elmulasztása következtében az AIK Energy Austria GmbH pénzügyi nemteljesítését állapította meg a Kiegyensúlyozó elszámolás során. A KELER KSZF 2020.09.16-án újbóli pénzügyi nemteljesítést állapított meg ugyancsak a Kiegyensúlyozó elszámoláshoz kapcsolódóan.

A 2020.09.15-i nemteljesítés megállapítását követően a KELER KSZF haladéktalanul kezdeményezte a nemteljesítés ÁÜSz szerinti jogkövetkezményeinek alkalmazását a piaci résztvevők védelme érdekében, így a nemteljesítő klíringtag klíringjogát az érintett elszámolási körben felfüggesztette az FGSZ Földgázszállító Zrt. és az érintett hatóságok egyidejű értesítése mellett, valamint kiegészítő pénzügyi fedezet előírásáról intézkedett. A pénzügyi teljesítések zavartalan végrehajtása érdekében az ÁÜSz 6.14.1. pontja szerinti garancia elemek felhasználását rendelte el.

A 2020.09.15-i nemteljesítés során a KELER KSZF felhasználta

  • a nemteljesítő fél pénzügyi eszközeit, így szabad egyenlegeit, zárolt biztosítékait és garancia alap hozzájárulását,
  • felhasználásra került a KELER KSZF kiegyensúlyozó elszámolásra elkülönítet ún. alapszintű garanciális tőkéje,
  • a nemteljesítésből származó kötelezettségből ezután fennmaradó hiány rendezésére igénybevételre került a Kiegyensúlyozó elszámolás garancia alapja (KP KGA) is.

A 2020.09.16-i nemteljesítés során a kötelezettséget a KELER KSZF kiegyensúlyozó elszámolásra elkülönített és újból feltöltött ún. alapszintű garanciális tőkéjéből teljesítette, a pénzügyi teljesítés a Kiegyensúlyozó Elszámolás garancia alapját nem érintette.

A garancia alap 2020.09.15-i felhasználása következtében a KELER KSZF vezérigazgatója jogosult elrendelni a garancia alap feltöltését a felhasználás napján érvényes eredeti garancia alap tulajdoni hányadnak megfelelően. A feltöltési kötelezettség mértékéről a KELER KSZF a döntés meghozatala napján minden Gázpiaci Klíringtagot egyedileg értesít. A feltöltést a kihirdetést követő 10. elszámolási napig kell teljesíteni.

A nemteljesítés bármely piacon is következik be, egy nem kívánatos esemény. Ugyanakkor fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a KELER KSZF a nemteljesítő fél kötelezettségeinek átvállalásához és teljesítéséhez rendelkezik a szükséges likviditással, az előírt és felhasználandó garanciális tőkével és operációs kapacitással a helyzet piac számára megnyugtató kezeléséhez.

Ezen túlmenően a KELER KSZF minden lehetséges jogi lépést haladéktalanul megtesz a fennálló pénzügyi rendezés érdekében és a piaci bizalom fenntartása érdekében.

Tisztelettel:
Pavlics Babett
vezérigazgató
KELER KSZF Zrt.