Fontos lépés az integrált Dél-Kelet Európai energiapiacon: A magyar KELER KSZF Stratégiai Partnerséget kötött bolgár BGH-val


A Balkan Gas Hub (BGH) és a KELER KSZF új együttműködést jelentett be, amely jelentős hatással lesz a régió gázpiacának működésére. A bolgár gázpiac üzemeltető és a magyar klíringház partnerségének célja központi szerződő fél szolgáltatás bevezetése a hitelkockázatok, a piaci kockázatok csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében a rövid- és hosszú távú gázpiaci tranzakciók során. A KELER KSZF tulajdonosaként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde teljes mértékben támogatja az új partnerséget, ami jelentős előrelépés a még hatékonyabb piaci működés felé.

A szerződést Pavlics Babett, a KELER KSZF vezérigazgatója és Petya Ivanova, a BGH ügyvezető igazgatója írta alá. Az eseményen jelen volt a bolgár fél részéről Vladimir Malinov a bolgár energiaügyi miniszter valamint Kiril Ravnachki, a bolgár rendszerirányító, a Bulgartransgaz ügyvezető igazgatója is. A magyar tulajdonosokat Luspay Miklós, az MNB Pénzügyi Infrastruktúrák igazgatója, és Horváth Gábor, a KELER, a magyar Központi Értéktár vezérigazgatója képviselte. Boros Miklós magyar nagykövet részvétele igazolta, hogy a szerződés aláírása a magyar-bolgár külgazdasági kapcsolatok szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír.

Hatékonyság és Innováció
Az együttműködés egyik legfontosabb célja a piaci hatékonyság növelése. A KELER KSZF tapasztalata és működési kapacitásai a tőzsdén kereskedett tranzakciók elszámolásában és a pénzügyi teljesítések terén, lehetővé teszi a BGH számára, hogy optimalizálja kereskedés utáni folyamatait. Ez a lépés nem csak a piaci szereplők számára jelent előnyt, hanem hozzájárul a régió energiaszektorának stabilitásához is.

Piaci Hatások és Előnyök
A közös munka eredményeként a BGH és a KELER KSZF együttesen biztosítják a piaci szereplők számára a magas szintű biztonságot és átláthatóságot. A gázkereskedelmi tranzakciók elszámolási folyamata során a KELER KSZF központi szerződő félként lép fel a földgáz eladó és földgáz vásárló között, ezzel átvállalva a felek közötti pénzügyi teljesítési felelősségét. A KELER KSZF így minimalizálja a kockázatokat mindkét fél számára. Ez különösen fontos a rövid távú gázpiaci tranzakciók esetében, ahol a volatilitás és a piaci ingadozások nagyobb kihívást jelenthetnek.

Jövőbeli Kilátások
A BGH és a KELER KSZF közötti stratégiai partnerség hosszú távú terveket is magába foglal. Az együttműködés célja, hogy a régió gázpiacát nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is versenyképessé tegye, miközben biztosítja a piaci szereplők számára a szükséges eszközöket és infrastruktúrát a hatékony működéshez. 

A klíringszolgáltatás bevezetését követően a bolgár gázpiac szereplői egy biztonságosabb és hatékonyabb működési környezetben lesznek képesek működni, amely hosszú távon is fenntartható és versenyképes marad. A dél- kelet-európai régió gázpiacainak biztonságos és hatékony működése Magyarország stratégiai céljaival is összhangban van.