Sajtóközlemény - 2,4 millió eurós forgalom a régiós gáztőzsdén


Sikeresen, 2,4 millió eurós és 127 GWh heti összesített forgalommal indult el az euró alapú kereskedés a régiós gáztőzsdén, a CEEGEX-en - közölte a klíringházi és garanciavállalási szolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt. Az euró alapú kereskedés és elszámolás eredményeként a gáztőzsdéről eltűnik az eddigi kereskedésben meglévő árfolyamkockázat, emellett egyszerűbbé válik a CEEGEX és a nemzetközi piacok árainak összehasonlítása. Ez fontos lépést jelent az egységes európai piac felé.

 

Októbertől az eddigi forint alapú helyett, euró alapú kereskedéssel és elszámolással működik a CEEGEX  Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac. Az euró alapú elszámolás első hetében egyszeresen számítva 2,4 millió euró értékben és 127 GWh mennyisében kereskedtek a CEEGEX-en - közölte a KELER Csoporthoz tartozó, klíringházi és garanciavállalási szolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt. A forgalomból 1,8 millió euró és 96 GWh mennyiség volt a másnapi és napon belüli, és 0,6 millió euró és 31 GWh mennyiség a hosszú távú kereskedés.

Egyszerűbbé válik az összehasonlítás
Az euró alapú kereskedés és elszámolás bevezetésével az elszámolás és kiegyenlítés mellett a kockázatkezelést érintő folyamatok is euró alapúak lesznek. Ugyanakkor a KELER KSZF az általa alkalmazott szolgáltatási díjakat továbbra is forintban határozza meg. Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója az átállásról elmondta: a kereskedési deviza cseréje önmagában nem okoz változást a kockázatkezelési módszertanban, azonban a biztosítékként elfogadott eszközök kezelése módosul.

„Az euró alapú kereskedés két szempontból nagyon lényeges. Egyrészt azért előnyös a piaci szereplők számára, mert sokkal egyszerűbben összehasonlíthatóak lesznek a CEEGEX árai a legjelentősebb nemzetközi gáztőzsdék áraival, másrészt pedig eltűnik a forint/euró átváltásokból adódó árfolyamkockázat a rendszerből” - fogalmazott Mátrai Károly. Hozzátette: az euró alapú elszámolási rendszer egy újabb és fontos lépés az egységes európai energiapiac létrehozása felé.

Mi várható a jövőben?
A vezérigazgató utalt továbbá arra, hogy amíg a múlt év végén 14 szereplő rendelkezett a CEEGEX piacon egyéni klíringtagsággal, akik közül öt társaság külföldi székhelyű volt,  addig mára már 21-re bővült a regisztrált aktív kereskedő tagok száma. A KELER KSZF stratégiai célja, hogy még az idei évben és a következő években tovább növelje a tagok számát. Ennek érdekében a KELER KSZF célja a partnertőzsdékkel való szoros együttműködés kialakítása, míg a társaságnál folyamatos a rendszer- és az egyedülálló, költséghatékony szolgáltatások fejlesztése, emellett pedig az akvizíciós lehetőségeket is keresi.

A KELER KSZF a múlt évben 11 százalékkal 1,278 milliárd forintra növelte a bevételeit. Mátrai Károly szerint az idén a KELER KSZF bevételei várhatóan további 5 százalékkal nőnek és  1,300 milliárd forint fölé gyarapodhatnak.

***

KELER Csoport

Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt.-vel (együtt: KELER Csoport) biztosítja és működteti a hazai és számos európai tőke- és energiapiac zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A KELER KSZF ugyanakkor klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását, gyakorlatilag helyettesíti az egy vagy több pénzügyi piacon kötött szerződésekben érintett ügyfeleket. Vevőként lép fel valamennyi eladóval szemben és eladóként valamennyi vevővel szemben úgy, hogy mindannyiukkal szemben kizárólagos szerződő félként jár el és garanciát vállal az ügyletek teljesítéséért. A KELER KSZF a legmagasabb európai követelményeknek megfelelve klíringházként a Budapesti Értéktőzsde derivatív piac és az azonnali értékpapír-piacok, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és a magyar kiegyenlítő gázpiac számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német, a francia, a cseh és a szerb energia piacon, és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

A KELER Csoport olyan innovatív szolgáltató, amely megbízható szakmai és informatikai háttérre támaszkodva, a nemzetközi gyakorlatnak, a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően, a piaci szereplők jelenlegi és jövőbeli igényeinek figyelembe vételével, velük egy érdekközösségben, stabil tulajdonosi és tőkepozíciójára építve szolgálja ki ügyfeleit. Célja, hogy a piaci és szolgáltatási innovációra építve regionális és európai szinten is meghatározó piaci szereplővé váljon.