Újabb tőzsde indult a KELER KSZF segítségével

Budapest, 2018. január 8. - Január 3-án szerdán elindult a HUDEX, a magyar derivatív energiatőzsde, ezzel új piacon lehet gázzal és árammal határidős kereskedést folytatni. Az új piac földgáz szekciójának transzparens elszámolását a KELER KSZF végzi, amely a stratégiájának megfelelően a HUDEX után újabb tőzsdékkel kíván együttműködést kialakítani. Több mint egy éves előkészítés után múlt szerdán sikeresen elindult a HUDEX, a magyar derivatív energiatőzsde - közölte a klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF. 

A tőzsde létrehozására azért volt szükség, mert 2018-tól az uniós szabályok alapján az energiapiac úgynevezett származtatott termékeivel és eszközeivel is kizárólag szabályozott piacon vagy MTF-en lehet kereskedni. A HUDEX-en derivatív energiapiaci tranzakciókat, például gázpiaci vagy árampiaci határidős ügyleteket lehet kötni, akár fizikai szállítással is. A HUDEX földgáz szegmense legkorábban idén tavasszal tervezi tisztán pénzügyi elszámolású földgáz termékek piacra vezetését.
  
A HUDEX földgáz szegmenségben történő kereskedés elszámolását ugyanúgy a KELER KSZF biztosítja, mint például a Budapesti Értéktőzsdén. Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója elmondta: „A HUDEX-en a KELER KSZF által kiszolgált többi piachoz hasonlóan transzparens és biztonságos lesz az elszámolás. Ezt a KELER KSZF által működtetett, egyedi és magas színvonalú infrastruktúra biztosítja” - mondta Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója.
 
A HUDEX-re kerültek át ez év január 3-ával a korábban a másik két energiapiacon, a CEEGEX-en és a HUPX-en szereplő fizikai szállítású határidős termékek. Különlegesség, hogy az áram szegmensben ezután alapesetben készpénzes elszámolású termékek kereskedését biztosítja a tőzsde, míg a földgáz szegmensben egyelőre a fizikai leszállítású termékekkel lehet kereskedni. A HUDEX tagjai között januártól megjelenhetnek a befektetési szolgáltatók is, amelyek eddig nem kereskedhettek ezen energiatermékekkel.
 
Újabb célpontokat keres a KELER KSZF
A HUDEX-szel történő együttműködés illeszkedik a KELER KSZF rövid és hosszú távú stratégiájába, amelynek legfőbb célja, hogy minél több piac számára biztosítsa klíringszolgáltatásait. Mátrai Károly elmondta, világszerte egyre fontosabbá válnak az energiapiacok, energiatőzsdék és ezeken pedig a KELER KSZF is növekvő szerepet vállal. Az energiapiacok jelentőségét mutatja, hogy a KELER KSZF adatai szerint a spot energiapiacon klíringelt forgalom 2017 egésze során 490 milliárd forintot tett ki, mely az előző év azonos időszakában elért forgalomnak közel a duplája. A KELER KSZF növekedő pályán van, ezt mutatja, hogy 2017-ben 10 százalékkal 1,35 milliárd forintra növelte a bevételeit és 2018-ban is tovább folytatódhat az emelkedés. 
A KELER KSZF folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, melyek költséghatékony és egyedülálló megoldást nyújtanak. Ennek jegyében egyéves előkészítő munka után 2017 decemberében a KELER KSZF megkapta a Magyar Nemzeti Banktól a jóváhagyást a BRM román árutőzsde forward földgáztermékeinek elszámolására vonatkozóan. Így várhatóan 2018 elején sor kerülhet a piacon a központi klíringszolgáltatás elindítására a román partnerekkel együttműködve.

KELER Csoport
Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt.-vel (együtt: KELER Csoport) biztosítja és működteti a hazai és számos európai tőke- és energiapiac zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A KELER KSZF ugyanakkor klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását, gyakorlatilag helyettesíti az egy vagy több pénzügyi piacon kötött szerződésekben érintett ügyfeleket. Vevőként lép fel valamennyi eladóval szemben és eladóként valamennyi vevővel szemben úgy, hogy mindannyiukkal szemben kizárólagos szerződő félként jár el és garanciát vállal az ügyletek teljesítéséért. A KELER KSZF a legmagasabb európai követelményeknek megfelelve klíringházként a Budapesti Értéktőzsde derivatív piac és az azonnali értékpapír-piacok, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, a HUDEX Magyar Energia Derivatív Tőzsde, és a Kereskedési Platform, a magyar kiegyenlítő gázpiac számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német, a francia, az angol, a holland, az észak-ír, a cseh és a szerb villamosenergia-piacokon, és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat. 
A KELER Csoport olyan innovatív szolgáltató, amely megbízható szakmai és informatikai háttérre támaszkodva, a nemzetközi gyakorlatnak, a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően, a piaci szereplők jelenlegi és jövőbeli igényeinek figyelembe vételével, velük egy érdekközösségben, stabil tulajdonosi és tőkepozíciójára építve szolgálja ki ügyfeleit. Célja, hogy a piaci és szolgáltatási innovációra építve regionális és európai szinten is meghatározó piaci szereplővé váljon.  

Kontakt: