Dinamikus üzleti bővülés a KELER KSZF Zrt.-nél

Budapest, 2018. február 12. - Bevételeit a múlt évben 7,3% százalékkal, klíring és alklíringtagi partnerei számát pedig három év alatt több mint harmadával, 138-ra növelte az elszámolási szolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF. A társaság, amelynek ügyfélportfoliójában az energiapiaci szereplők egyre fontosabb szerepet töltenek be, idén is folytatja a nemzetközi és régiós terjeszkedést. Ennek keretében az előző évek hagyományainak megfelelően kiállítóként vett részt az energiapiacok legjelentősebb európai rendezvényén, az esseni E-World Energy&Waters kiállításon újabb szereplőknek kínálva költséghatékony szolgáltatásait.

Az energiagazdálkodás áll az E-world Energy&Water kiállításnak, vásárnak és konferenciának a fókuszában, amelyet hagyományosan a németországi Essenben rendeznek. A február 6-tól 8-ig tartó kiállítás jelentőségét mutatja, hogy több mint 700 kiállító és több mint 25 ezer szakember vett részt rajta. A rendezvényen kiállítóként szerepelt a KELER Csoporthoz tartozó KELER KSZF is.
 
Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója közölte:
„Az esseni konferencia jó lehetőség arra, hogy a KELER KSZF újabb partnerekkel kössön együttműködést, azaz meghatározott stratégiájának megfelelően a nemzetközi gáz-, és árampiacok mögött álló partnerként kínáljon egyedülálló, költséghatékony elszámolási szolgáltatásokat.” 
Jelentős növekedés minden téren
Összességében sikeresen zárta a múlt évet a társaság. Mátrai Károly az előzetes adatokat ismertetve közölte, hogy a KELER KSZF bevételei 7,3 százalékkal emelkedtek 2016-os bevételhez képest. A társaság hazai és nemzetközi ügyfélköre szintén dinamikusan nőtt: a múlt év végén már elérte a 138-at a klíringtagok és alklíringtagok száma. Ez 2014-hez képest 35 százalékkal több partnert jelent. Az ügyfelek többsége az energiapiacok terén jellemzően nyugat-európai, illetve régiós, a tőke-, és energiapiacok vonatkozásában 52 partner magyarországi kötődésű.
A vezérigazgató külön kiemelte, hogy a 2017-es évben számos stratégiai fejlesztés történt a partnerek kiszolgálása érdekében, októbertől például a korábbi forintalapú elszámolást felváltotta az euró alapú kereskedés és elszámolás a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiacon. Az átállás pedig azért is volt fontos, mert így sokkal egyszerűbben hasonlíthatóak össze a CEEGEX árai a legjelentősebb nemzetközi gáztőzsdék áraival, másrészt pedig eltűnik a forint euróhoz mért árfolyamának változásából adódó kockázat. Szintén lényeges tavalyi feladat volt a HUDEX, azaz a magyar derivatív energiatőzsde idén januári indulásához kapcsolódva az elszámolási szolgáltatások előkészítése.
KELER CCP significant growth in all areas
Folytatódik a terjeszkedés
Mátrai Károly elmondta még, hogy az esseni rendezvény az ügyféltalálkozók lehetőségén túl abból a szempontból is kiemelt jelentőségű, hogy napirendjén koncentráltan szerepelnek az iparág fontos, aktuális kérdései: a gáz-, és áramtermeléstől a szállításon át a tárolás, és a kereskedelem, beleértve a szervezett piacokon, energiatőzsdéken kínált és elérhető szolgáltatásokat illetve olyan divatos kérdéseket, mint a Smart Energy néven futó iparági, retail fejlesztések, vagy az energiaellátás jövőbeli alakulása. 
A nemzetközi szinten kiemelkedő esseni rendezvény után a hazai energiapiac fókuszában már új esemény szerepel: március 8-án és 9-én kerül majd sor a Magyar Energiakereskedők Országos Konferenciájára Visegrádon, amelyen a KELER KSZF ugyancsak támogatóként vesz részt, a hazai és európai energiapiaci kereskedelem meghatározó kiszolgáló szereplőjeként.

KELER Csoport

Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt-vel (együtt: KELER Csoport) biztosítja és működteti a hazai tőkepiac és szervezett gázpiac, valamint  a European Commodities Clearing AG-vel együttműkődésben számos európai energiapiac zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A KELER KSZF ugyanakkor klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását, gyakorlatilag helyettesíti az egy vagy több pénzügyi piacon kötött szerződésekben érintett ügyfeleket. Vevőként lép fel valamennyi eladóval szemben és eladóként valamennyi vevővel szemben úgy, hogy mindannyiukkal szemben kizárólagos szerződő félként jár el és garanciát vállal az ügyletek teljesítéséért. A KELER KSZF a legmagasabb európai követelményeknek megfelelve klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és a magyar kiegyenlítő gázpiac számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a hazai HUDEX határidős energiatőzsdén, illetve a német, a brit, a benelux és a francia, valamint a cseh és a szerb energia piacon, és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

A KELER Csoport olyan innovatív szolgáltató, amely megbízható szakmai és informatikai háttérre támaszkodva, a nemzetközi gyakorlatnak, a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően, a piaci szereplők jelenlegi és jövőbeli igényeinek figyelembe vételével, velük egy érdekközösségben, stabil tulajdonosi és tőkepozíciójára építve szolgálja ki ügyfeleit. Célja, hogy a piaci és szolgáltatási innovációra építve regionális és európai szinten is meghatározó piaci szereplővé váljon.


 

Kapcsolat: