Még vonzóbbá válik a piac bástyája, interjú Mónus Attilával, a KELER vezérigazgatójával

mfor.hu  hírportálon megjelent cikk
FORRÁS:
Management Fórum

A KELER akkor működik jól, ha nem látszik
Nem pusztán 25 éves fennállását ünnepli az idén a KELER Csoport, hanem új időszámítás veszi kezdetét a saját kezelésbe vett rendszerrel és új működési modellel. Ennek köszönhetően a magyar tőkepiac alapinfrastruktúráját biztosító cégcsoport   belföldi ügyfeleinél tovább emeli a szolgálása színvonalát, míg a régiós és nemzetközi piacon folytatja a terjeszkedést. Többek között ezekről beszélt az Mfor.hu-nak adott interjújában a KELER Zrt. vezérigazgatója, Mónus Attila.

Említette, hogy a KELER a magyar tőkepiac alapinfrastruktúra szolgáltatója. Ez mit jelent egész pontosan? Miért fontos ez a piaci szereplőknek, például a lakossági kisbefektetőknek?
Lényeges szempont, hogy a KELER-nek nincsenek lakossági szolgáltatásai, nem is lehetnek, ez törvénybe van foglalva. Ugyanakkor a tőkepiacokon érdekelt partnereinken keresztül közvetve kapcsolatban állunk velük is. Mégpedig azért, mert a KELER az értékpapírok, köztük a lakossági állampapírok teljes életciklusát felügyeli. Az értékpapírok keletkeztetése mellett azok őrzését, elszámolását, kiegyenlítését végzi, a vállalatcsoporthoz tartozó KSZF-fel közösen pedig a tőzsdei ügyleteket is biztosítjuk. Ezek a KELER Csoport fő tevékenységei, így áll össze az alapinfrastruktúra. Más oldalról úgy lehet még könnyen bemutatni a működést, hogy a legtöbb vállalattal ellentétben a KELER esetében az a legjobb mutató, ha szinte láthatatlan marad, azaz nem kerül be a hírekbe. A feladat, hogy olyan biztonságos rendszert tartsunk fenn az ügyfeleinek, a tőkepiaci szereplőknek, akik ahelyett, hogy azon izgulnának, hogy egy elszámolást hogyan teljesítsenek, több energiát fordíthassanak a saját munkájukra. Olyan rendszert kell biztosítanunk, hogy ne kelljen izgulnia az ügyfeleknek, lesz-e kimaradás. Nem lesz, ez nem is férne bele a tőkepiaci infrastruktúra ezen szintjén.
Már említette a mostani váltást és az új működési modellt, a fejlesztések közül melyekre fókuszál most a KELER?
Jelenleg az úgynevezett T2S-megfelelés (TARGET2-Securities) van a fókuszban. Ez a helyi piai szereplőknek egy teljesen európai sztenderdeknek megfelelő elszámolási mechanizmust hoz. Bár a lakosság számára ez nem lesz látványos, de bízunk abban, hogy az őket és az intézményi befektetőket is kiszolgáló KELER-ügyfelek kreatívak lesznek és vonzó új megoldásokat biztosítanak majd a az új szolgáltatási megoldások segítségével.
A napokban került bemutatásra a szolgáltatásfejlesztési projektünk újragondolása a piac résztvevők számára, amely reményeink szerint az új funkciókat és az elvárt egységes T2S sztenderdeket közelebb hozza a piac számára és ezzel biztosíthatnánk megfelelőségünket a Tulajdonosaink és az Európai Központi Bank elvárásaival szemben.

A nemzetközi porondon mi a cél?
A KELER ötéves stratégiája most került az igazgatóság, és a tulajdonosok, azaz a Magyar Nemzeti Bank és Budapesti Értéktőzsde elé. A fókuszban a hatékonyságnöveléssel párhuzamosan a nemzetközi szerepvállalás áll. Konkrétabban a közép-kelet-európai régió van a célkeresztben.

Miben tud többet a nemzetközi piaci versenytársaknál a KELER?
Egyrészt a régió egyik leginnovatívabb, és nemzetközileg is elismert értéktára, bizonyítottan az egyik legszélesebb szolgáltatási palettával. Ez már eleve erős pillért jelent, de rendkívül rugalmasan tudjuk kezelni az ügyfeleket, utóbbi pedig kiemelkedő versenyelőny. Viszonylag kis szervezettel saját, moduláris és könnyen bővíthető rendszert kínálunk. Vegyük példaként, hogy az egyik kisebb régiós tőzsdeszolgáltatót szeretne magának. Egy nagy nemzetközi klíringháznál a sokadik ügyfél lesz, a kéréseivel ki kell várnia a sorát. Itt pedig érdemes megjegyezni, hogy kisebb tőzsdéknél gyorsan változnak a dolgok, sok dologra van szükségük. Mi pedig ezekre gyorsan választ, megoldást tudunk kínálni. Az, hogy a legnagyobb piaci szereplőknél kisebbek vagyunk, az itt nem hátrány. Sőt, sokszor inkább piaci előny. A nálunk meglévő szaktudással és reakcióképességgel a KELER Csoport kitűnik a környező országok mezőnyéből. 

Az elmúlt 25 év fényében mi lesz a következő két és fél évtizedben?
A pénzügyi világban nem szerencsés konkrét előrejelzést adni. Azt viszont biztosan állíthatom, hogy a KELER túl van a kamaszkoron és a jövőben a fejlődésnek rendelünk alá mindent, így mind a magyar, mind a régiós célpontokon a pénzügyi infrastruktúra még vonzóbb bástyája lesz a cégcsoport.