Sajtóközlemény - Magyar cég szolgálja ki a kazah tőzsdét

Kazahsztánban terjeszkedik a KELER Csoport

Budapest, 2019. március 18. - A Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában lévő KELER Csoportot (KELER Központi Értéktár és KELER KSZF) választotta az új kazah értéktőzsde, az Astana International Exchange (AIX), hogy tagjai számára úgynevezett post-trade szolgáltatásokat nyújtsanak. A kazah tőzsdei részvények elszámolásával és kiegyenlítésével kapcsolatos szolgáltatások teljes skáláját a KELER Csoport nyújtja a szabályozói jóváhagyásokat követően, várhatón idén ősztől.

Az AIX és tagjai számára a KELER Csoport nyújtja a részvényügyletek elszámolásával és kiegyenlítésével kapcsolatos kereskedés utáni szolgáltatásokat. A szigorú európai szabályozási keretek között működő magyar cégcsoport a nemzetközi tőkepiaci sztenderdeknek megfelelő működésével segíti a megújuló kazah értékpapírpiac globális tőkepiaci integrációját.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a kazah tőkepiac résztvevői számára nyújthatunk szolgáltatásokat és ezzel is támogathatjuk az AIX-et vezető regionális szerepének kialakításában. A kelet- és közép európai régió elismert intézményeként szolgáltatásaink segíteni fogják a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő gyakorlat meghonosodását Kazahsztánban, valamint az új pénzügyi központ megerősödését. Az AIX-nek nyújtott szolgáltatások bevezetése jól illeszkedik a KELER stratégiájába, bizonyítja elhivatottságunkat és további termékfejlesztési lehetőséget jelent.” – mondta Mónus Attila a KELER vezérigazgatója a megegyezés kapcsán.

A szabályozói jóváhagyások után a szolgáltatás-nyújtás várhatóan 2019 őszén indul el.

„A KELER Csoporttal való együttműködésünk eredményeként a globális tőkepiaci szereplők könnyen és költséghatékonyan érhetik el az asztanai tőzsdét, az AIX-et. Az együttműködés kulcsfontosságú előnyei között szerepelnek a központi elszámolás során megvalósuló, a felek közé központi szerződő félként beálló klíringház által biztosított garanciavállalás és kockázatkezelési elemek. A legnagyobb klíringtagokkal és letétkezelőkkel kerülhetünk kapcsolatba, akik számára kiemelt szempont, hogy a kiegyenlítés véglegessége EU tagállamban valósul meg, ugyanakkor a befektetők értékpapírjait továbbra is az AIX központi értéktára tartja nyilván.” - hangsúlyozta Tim Bennett, az AIX vezérigazgatója.

Kazahsztánban a tervek szerint számos állami vállalat privatizációja várható, amelyben az új asztanai tőzsde kiemelt szerepet kap.


AIX
Az új kazah értéktőzsde, az Astana International Exchange (AIX) 2017-ben jött létre az Astana International Financial Centre (AIFC) fejlesztésének részeként. 2018. november 14-én az AIX első kereskedési szakaszát Nurszultan Nazarbajev, a Kazah Köztársaság elnöke nyitotta meg. Az AIX részvényesei az AIFC, a Goldman Sachs, a Shanghai Stock Exchange, a Silk Road Fund és a NASDAQ, amely az AIX kereskedési platformját biztosítja.
www.aix.kz

AIFC
Az AIFC Nurszultan Nazarbajev, a Kazah Köztársaság elnökének kezdeményezésére jött létre 2015 decemberében, amikor Nazarbajev elnök jóváhagyta az Astana International Financial Centre (AIFC) alkotmányos törvényt. A kezdeményezés célja, hogy vezető nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó központ alakuljon Kazahsztánban. Az AIFC célkitűzése, hogy a pénzügyi szolgáltatásokba történő befektetések számára vonzó környezetet alakítson ki, fejlessze a helyi tőkepiacokat, és biztosítsa a nemzetközi tőkepiacokkal való integrációjukat.
www.aifc.kz

KELER Csoport
Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt-vel (együtt: KELER Csoport) biztosítja és működteti a hazai és számos európai tőke- és energiapiac zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A KELER KSZF ugyanakkor klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását: gyakorlatilag helyettesíti az egy vagy több pénzügyi piacon kötött szerződésekben érintett ügyfeleket: vevőként lép fel valamennyi eladóval szemben és eladóként valamennyi vevővel szemben úgy, hogy mindannyiukkal szemben kizárólagos szerződő félként jár el és garanciát vállal az ügyletek teljesítéséért. A KELER KSZF a legmagasabb európai követelményeknek megfelelve klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és a magyar kiegyenlítő gázpiac számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német, a francia, a cseh és a szerb energia piacon, és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

A KELER Csoport olyan innovatív szolgáltató, amely megbízható szakmai és informatikai háttérre támaszkodva, a nemzetközi gyakorlatnak, a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően, a piaci szereplők jelenlegi és jövőbeli igényeinek figyelembe vételével, velük egy érdekközösségben, stabil tulajdonosi és tőkepozíciójára építve szolgálja ki Ügyfeleit. Célja, hogy a piaci és szolgáltatási innovációra építve regionális és európai szinten is meghatározó piaci szereplővé váljon.
www.keler.hu, www.kelerkszf.hu