Európai Tanács és EBRD támogatás a KELER nemzetközi terjeszkedési terveinek megvalósításához


Tisztelt Ügyfeleink!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a KELER Zrt. az Európai Tanács Strukturális Reformok Támogatási Programja (Structural Reform Support Programme; SRSS) által finanszírozott,  az Európai Tanács Strukturális Reformok Támogatási Program (Structural Reform Support Programme) együttműködésével az Európai Fejlesztési Bank (EBRD) által megvalósításra kerülő két éves technikai projektben vesz részt.

A projekt a KELER kelet-közép-európai piacokra irányuló nemzetközi stratégiájának megvalósítását támogatja. A projekt révén megvalósuló technikai és jogi tanácsadás támogatja a DVP elvű direkt értéktári kapcsolatok kialakítását és a KELER befektető értéktárként (investor-CSD) történő működését a kiválasztott célpiacokon.

A célpiacokon (Bulgária, Ausztria, Csehország, Románia) működő értéktárak különböző típusú szolgáltatásokat nyújtó, technikai feltételeket támasztó, egyedi nemzeti rendszereket működtetnek és sajátos piaci gyakorlattal, adó rendszerrel és jogszabályi környezettel rendelkeznek.

A fent említett célpiacokon befektető értéktári szerepkörben,  a KELER egyedi megoldásokat  alkalmaz a piaconként eltérő működési modell kialakításából adódó,  szerződéses és működési feltételek kezelése valamint a társasági eseménykezelés és az adózással kapcsolatos rendszerfejlesztések megvalósítása érdekében. 

A KELER ügyfelei az alábbi előnyöket élvezhetik a KELER közvetlen értéktári kapcsolatrendszerének kiépülése révén:
  • A fejlesztési és fenntartási költség optimalizáció érdekében kelet-közép-európai piacokat felölelő egyedi szolgáltatási felület,
  • Közvetítők kiiktatása révén csökkenő költségszint és kockázatok,
  • A régiós célpiacokra kialakított központosított hozzáférés.

A KELER kelet-közép-európai régiós direkt értéktári kapcsolatainak kialakításához jogi témájú kérdésekben a Cameron McKenna nemzetközi jogi iroda és a technikai aspektusok elemzésére a Cognizant tanácsadó iroda került kiválasztásra.

A projekt támogatás révén a KELER bolgár értéktári linkje a közeljövőben kerül megnyitásra.

A KELER első közvetlen értéktári kapcsolata a Lengyel Központi Értéktárral (KDPW)  2018 májusában valósult meg.

Üdvözlettel:
KELER Zrt.

Kontakt: