Általános leírás

A KELER KSZF a European Commodity Clearing AG (ECC) általános klíringtagjaként energiapiaci alklíringtagi szolgáltatást nyújt az ECC által központi szerződő félként elszámolt energiapiacokon:

  • EEX European Energy Exchange
  • EPEXSPOT European Power Exchange
  • HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde (Villamos-energia szegmens)
  • HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac
  • NOREXECO
  • Powernext/PEGAS Pan-European Gas platform (megj. tervezetten 2020.01.01-től beolvad az      EEX-be)
  • PXE Power Exchange Central Europe
  • SEEPEX South Eastern European Power Exchange
  • SEMOpx Single Electricity Market Operator Power Exchange

A szolgáltatás keretében a KELER KSZF az energiapiaci kereskedők számára végez elszámolási és garanciavállalási szolgáltatást az elszámolt spot és derivatív piaci ügyletekre.

Az energiapiaci elszámolások során a KELER KSZF a piacokat központi szerződő félként elszámoló intézménytől kapja a már párosított és befogadott ügyleteket. Az energiapiaci ügyletek elszámolása során a KELER KSZF nem végez novációt (nem központi szerződő félként számolja el az ügyleteket), ugyanakkor, mint általános klíringtag garanciát vállal az energiapiaci alklíringtagok pénzügyi teljesítéséért mind az ügyfelek, mind az ECC felé.

Spot piaci ügyletek esetében az elszámolás a vételárra vonatkozóan történik kötési áron, míg a derivatív piaci ügyletek esetében a nyitott pozícióra vonatkozóan árkülönbözet számítás, majd a kifutást követően nyitva maradt ügyletekre vételár teljesítés történik.

A KELER KSZF a kockázatok csökkentése érdekében mennyiségi és/vagy értékbeli limiteket határozhat meg az energiapiaci alklíringtagokra vonatkozóan a kereskedett piacokon.

A KELER KSZF a vételár és árkülönbözet teljesítési kötelezettség biztosítása érdekében napi biztosítékigényt számol. A biztosítékigény teljesítési határideje másnap 10:00 óra. A biztosítékigény mértéke legalább az ECC által számított igény mértéke. A KELER KSZF jogosult továbbá az ECC által a klíringtagra meghatározott garancia alap áthárítására a vonatkozó leiratban meghirdetett küszöbérték átlépése esetén.

Az energiapiaci ügyletek vételár teljesítése,  a derivatív ügyletek árkülönbözet teljesítése és a határidős ügyletek fizikai szállításából eredő teljesítés a kereskedési napot követő 1. (első) elszámolási napon 10:00 órakor történik (T+1. napon, ahol T = ’ Tranzakciós nap’).

Ha szeretne többet megtudni a KELER KSZF általános klírigtagi (GCM, General Clearing Member) szolgáltatásáról, kérjük tekintse meg az alábbi videót.

A videó linkje: https://youtu.be/pWK3LRz6ekQ