Pénzügyi teljesítés


Az energiapiaci elszámoláshoz kapcsolódóan napi pénzügyi rendezés és biztosíték teljesítés történik. A teljesítés devizaneme: euró (EUR) és angol font (GBP). A biztosíték teljesítés devizaneme kizárólag euró (EUR).

A napi pénzügyi rendezés devizanemenként egyetlen nettósított pénzügyi pozíció alapján történik. Ennek keretében a KELER KSZF nettósítja az energiapiaci alklíringtag spot piaci ügyleteinek, derivatív árkülönbözetének és határidős ügyletből eredő fizikai szállítási ügyleteinek pénzügyi pozíciót.

A teljesítési hely a pénzoldali ügyletek esetében alapesetben az energiapiaci alklíringtag által választott Settlement Bank. Szerbiai bejegyzésű ügyfelek esetében a teljesítési hely az OTP Banka Srbija (az OTP Csoport tagja).

A teljesítés során az energiapiaci alklíringtagok a teljesítési napon 10:00 óráig kötelesek biztosítani a kialakult pénzpozíciókat a teljesítési számlákon, ahonnan a KELER KSZF elvonja a teljesített pénzt a teljes mennyiségre (a pénzteljesítéshez kapcsolódóan részteljesítésre nincs lehetőség). Ezzel párhuzamosan a KELER KSZF jóváírja a jogosultak teljesítési számláit.

Az elszámolásokhoz kapcsolódóan, túl a pénzügyi pozíciók rendezésén, a klíringtagok kötelesek eleget tenni a napi biztosítékteljesítési kötelezettségüknek.

A biztosíték teljesítés határideje 10:00 óra.