Általános leírás

A KELER KSZF elszámolást végez a CEEGEX Zrt. és a HUDEX Energiatőzsde Zrt. által működtetett földgázpiacokon az alábbi ügylettípusokra:

  • napon belüli és másnapi ügyletek (CEEGEX)
  • határidős ügyletek (HUDEX Földgáz szegmens)

Az elszámolások során a KELER KSZF valós időben fogadja a határidős piaci párosított ügyleteket és a tranzakciók befogadásának pillanatában a KELER KSZF noválja azokat. A spot piacon kötött ügyletek kötegelve kerülnek befogadásra és feldolgozásra, adott elszámolási napon a megelőző elszámolási nap 18:00-tól aznap 18:00-ig létrejött ügyletek kerülnek elszámolásra. A nováció során a KELER KSZF belép az eredeti ügyletben résztvevő felek közé, és eladónak vevőjévé, míg vevőnek eladójává válik. Ezzel a KELER KSZF eliminálja a partnerkockázatot. Az ügyletek elszámolása a spot piaci ügyletek esetében a vételárra vonatkozóan történik meg kötési áron, míg a határidős piaci ügyletek esetében a nyitott pozícióra vonatkozóan árkülönbözet számítás történik (mark-to-market), majd a kifutást követően a szállításra nyitva maradt ügyletekre ugyancsak vételár teljesítés elszámolása történik meg a lejáratkori elszámolóár alapján.

A KELER KSZF a kockázatok csökkentése érdekében a klíringtagok rendelkezésre álló biztosítékeszközére vonatkozó információt átadja a CEEGEX-nek. A CEEGEX vonatkozásában a kereskedési rendszer valós-idejű pénzügyi limitet számol, mely alapján kizárólag a pénzügyileg fedezett ajánlatok kerülnek befogadásra a kereskedési rendszerben. Fedezetlenség esetén az ajánlat törlésre kerül, így párosított ügylet sem jöhet létre.

A KELER KSZF a vételár és árkülönbözet teljesítési kötelezettség biztosítása érdekében napi biztosítékigényt (forgalmi biztosíték, alapbiztosíték) és garancia alap hozzájárulási igényt számol. A biztosítékigény teljesítési határideje másnap 09:00 óra, míg a normál havi garancia alap számításból eredő kötelezettséget a számítás napját követő 2. (második) elszámolási napon kell teljesíteni.

A CEEGEX-en megkötött spot ügyletek vételár teljesítése, és a HUDEX határidős ügyletek árkülönbözet teljesítése, valamint a határidős ügyletek fizikai szállításából eredő vételár teljesítése a kereskedési napot követő 1. (első) elszámolási napon 09:00 órakor történik (T+1. napon, ahol T = ’Tranzakciós nap’).