Általános leírás

A KELER KSZF elszámolási szolgáltatást végez az FGSZ Zrt. által működtetett Informatikai Platformon (IP) elszámolt kiegyensúlyozói ügyletekre, valamint az FGSZ KP Kft. által működtetett Kereskedési Platformon (KP) az alábbi ügylettípusokra:

  • egyensúlyozói ügyletek (IP)
  • napon belüli és másnapi ügyletek (KP)

Az elszámolások során a KELER KSZF kötegelt (’batch’) módon fogadja a párosított kereskedelmi ügyleteket és az egyensúlytalansági pozíciókat, és utóbbi alapján kiegyensúlyozó ügyleteket hoz létre. A tranzakciók befogadásának pillanatában a KELER KSZF noválja az ügyleteket. A nováció során a KELER KSZF belép az eredeti ügyletben résztvevő felek közé, és eladónak vevőjévé, míg vevőnek eladójává válik. Ezzel a KELER KSZF eliminálja a partnerkockázatot. Az ügyletek havi pénzügyi teljesítéséhez kapcsolódó vételár meghatározása a kereskedelmi ügyletek esetében kötési áron, míg egyensúlyozói ügylet esetében az egyensúlyozói elszámolóáron történik. Az ügyletek pénzügyi teljesítése összevontan történik.

A KELER KSZF a kockázatok csökkentése érdekében valós-idejű pénzügyi limitet alkalmaz az együttműködő kereskedési rendszer közreműködésével, mely biztosítja a kereskedelmi ügyletek pénzügyi fedezettségét (pre-trade kereskedési limit). A kiegyensúlyozó ügyletek tekintetében a KELER KSZF ex ante limiteket alkalmaz.

A KELER KSZF a vételár teljesítési kötelezettség biztosítása érdekében forgalmi biztosítékot és garancia alap hozzájárulási igényt számol, melyet a normál havi számítás napját követő 2. (második) elszámolási napon kell teljesíteni.

Az IP-n és KP-n megkötött ügyletek pénzügyi teljesítése összevontan a kereskedési hónapot (gázhónapot) követő első elszámolási napját követő 5. (ötödik) napon történik a havi záráshoz kapcsolódóan.