Általános leírás

A KELER KSZF jelenleg öt kereskedési helyszín részére végez értékpapír-piaci elszámolást:

  • Budapesti Értéktőzsde
  • BÉTa Piac (piacműködtető a Budapesti Értéktőzsde Zrt.)
  • Xtend Piac (piacműködtető a Budapesti Értéktőzsde Zrt.)
  • XBond Piac (piacműködtető a Budapesti Értéktőzsde Zrt.)
  • MTS Hungary (piacműködtető az MTS S.p.A.)

Az elszámolás során a KELER KSZF valós időben fogadja a párosított és a szegregációnak megfelelően létrejött ügyleteket, melyek elszámolását a legfejlettebb multilaterális nettósítás elv szerint (BIS 3 modell szerint) végzi. A modellnek megfelelően a KELER KSZF értékpapír oldalon ISIN-enként, míg pénzoldalon devizanemenként teljes nettósítást végez a szegregációs szintnek megfelelően. A KELER KSZF a multilaterális nettósítást követően kialakult pozíciókra vállal teljesítési garanciát. Az elszámolás során így a szegregációnak megfelelően a KELER KSZF klíringtagonként határozza meg az értékpapíronkénti és pénzügyi teljesítési pozíciókat. A pénzügyi teljesítési pozíció, azaz a vételár meghatározása a kötési árnak megfelelően történik. A multilaterális nettósítás eredményeként a jelentős számú napi tranzakció teljesítése az eredeti tranzakciószám töredékére csökken, mely hatékonyan és biztonságosan szolgálja ki a piaci szereplők igényeit.

Az értékpapír-piaci elszámolás során az európai legjobb gyakorlattal összhangban, valamennyi adott kereskedési napi tranzakció a 2. (második) elszámolási napon kerül teljesítésre (T+2. napon, ahol T = ’Tranzakciós nap’).

A KELER KSZF a nyitott pozíciókra biztosítékot számol, melyet a számítás napját követő 1. (első) napon kell teljesíteni.