Stratégia

 

KELER KSZF Stratégiája

Stratégiai irányok, kitörési pontok

 • Stabilitás
 • Szakmaiság
 • Megbízhatóság és elérhetőség
 • Ügyfélközpontúság
 • Prudens és transzparens működés
Részletek

KELER KSZF Stratégia 2023-2028

Előzmények
A KELER KSZF az előző időszakra szóló stratégiájának lejártával 2022 folyamán részletesen elemezte az üzletágaiban rejlő lehetőségeket és kockázatokat, a nemzetközi benchmarkokról elérhető információkat, a saját hazai és régiós lehetőségeit, továbbá különös tekintettel értékelte a jelenben is zajló piaci és geopolitikai trendek, valamint a felügyeleti, jogszabály-alkotási folyamatok hatásait. Mindezek alapján a KELER KSZF tulajdonosai 2023-2028 időszakra vonatkozóan új stratégiai irányokat fogalmaztak meg.

Stratégiai irány - Nemzeti zászlóshajó
A 2023-2028-ra vonatkozó stratégiai irányait a KELER KSZF a legfontosabb értékeire alapozva határozta meg, melyek: stabilitás, szakmaiság, megbízhatóság és elérhetőség, ügyfélközpontúság, prudens és transzparens működés.

A KELER KSZF nemzeti zászlóshajóként - kiemelten a magyar tőkepiac és a hazai energiapiacok számára - kockázatkezelési és klíringházi kompetenciaközpontként hozzáadott értéket nyújt a kiszolgált piacok biztonságának, hatékonyságának és stabilitásának növelése érdekében.

A fenti cél mentén, valamint fókuszálva a mindenkori EMIR és egyéb szabályozói elvárásoknak, a Társaság azon tevékenységeit kívánja fenntartani illetve olyan növekedési projekteket helyez fókuszába, ahol a KELER KSZF központi szerződé félként, a piacműködtetők közvetlen klíringházaként támogatja a partner piacok működését és fejlődését.

Stratégiai célok
 • Nemzeti zászlóshajóként funkcionáló központi szerződő félként a magyar gazdaság tőke- és árupiacain működő piacműködtetők támogatása a piacok fejlődése, stabilitása, biztonsága és hatékonyságának növelése érdekében.
 • A tulajdonosok tőkebefektetésének kockázatokat is figyelembe vevő, megfelelő megtérülésének érdekében a KELER KSZF célja a profitábilis, kockázatmentes hozamot meghaladó eredményes működés
 • A fenntarthatóság és megfelelő diverzifikáció érdekében a klíringvolumenek, klíringtagi létszám és a klíringelt termékek körének növelése kiemelten a hazai és régiós tőkepiacok, valamint a hazai energiapiacokon kiemelt partnereink növekedési céljaival összehangolt termékfejlesztéssel, akvizíciós és piacfejlesztési iniciatívákkal.
 • A hatékonyságnövelés a szolgáltatás színvonalát minimum fenntartó, illetve növelő módon erős költségkontrollal, automatizáltság növelésével és a folyamatok fejlesztése révén.
 • Az ügyfélkiszolgálás magas színvonalának, valamint a szolgáltatások folyamatos külső rendelkezésre állásának fenntartása.
 • A KELER KSZF brandjének folyamatos erősítése (megbízható, szakszerű, erős jogszabályi megfelelőséggel bíró, piactámogató, stabil és ügyfélközpontú klíringház).
 • Kiváló munkáltatóként a dolgozói elégedettség fenntartása, a kollégák és együttműködő szakemberek fejlesztése, ezáltal is hozzájárulva a tőke- és árupiacokon elérhető szakértelem növeléséhez.
 • Kockázatkezelésre szakosodott infrastruktúraként a kiszolgált piacok vonatkozásában kockázatkezelési kompetenciaközpont szerep felvállalása és erősítése, valamint a klíringtevékenységhez kapcsolódó kockázatkezelési keretrendszer folyamatos fejlesztése