Limitrendszer


ECC limitrendszer

 


Az ECC által elszámolt azonnali és határidős piacokon az ECC lehetővé teszi a kereskedési limitek alkalmazását. A KELER KSZF minden energiapiaci alklíringtag számára meghatározza a kereskedési limiteit, amelyek a beállítást követően minimum negyedévente felülvizsgálatra kerül, melynek eredményéről a KELER KSZF értesíti az alklíringtagokat. A kereskedési limit kizárólag pénzügyi limit, mennyiségi limitek nem kerülnek alkalmazásra.

 

A kereskedési limitek a KELER KSZF belső szabályzata alapján kerülnek meghatározásra, az alábbi komponensek alapján:

 

  • alklíringtagi minősítés: a KELER KSZF évente minősíti energiapiaci alklíringtagjait objektív pénzügyi és egyéb szubjektív szempontok alapján (Know Your Customer kérdőív), melynek eredménye befolyásolhatja a végső limitet,
  • az elhelyezett alapszintű pénzügyi fedezetek mennyisége,
  • az ECC által számított alapbiztosíték igény átlagos alakulása az elmúlt negyedévben,
  • kiegészítő pénzügyi fedezet nagysága (amennyiben rendelkezésre áll)

 

A meghatározott kereskedési limitet a KELER KSZF alklíringtagjai saját maguk allokálhatják az azonnali és határidős piacok között, szükségletüknek megfelelően. Az azonnali piacokon pre-trade limitek beállításra van lehetőség, az aukciós és folyamatos kereskedésű piacokra egyaránt. Az aukciós kereskedésű piacokon a kereskedési limit kereskedési napra szól, és naponta visszaáll a maximumra, míg a folyamatos kereskedésű piacokon a kereskedési limit elszámolási ciklushoz kötött, ezért mértékének elégségesnek kell lenni a hétvégi időszakra, illetve  esetleges ECC munkarend szerinti hosszúhétvégékre.

 

Határidős piaci tagsággal is rendelkező alklíringtagoknak egy post-trade TMR (Total Margin Requirement) margin limit kerül beállításra. A post-trade margin limit lényege, hogy az alklíringtagok összes (azonnali és határidős piacot is beleértve), ECC által számított margin igénye ne haladja meg a beállított TMR értéket. További információk érhetők a limitekkel kapcsolatban a KELER KSZF által közzétett leiratban.