Limitrendszer


ECC limitrendszer

Az ECC által elszámolt azonnali és határidős piacokon az ECC lehetővé teszi a kereskedési limitek alkalmazását. A KELER KSZF minden energiapiaci alklíringtag számára meghatároz egy kereskedési limitet, amely a beállítást követően minimum negyedévente felülvizsgálatra kerül, melynek eredményéről a KELER KSZF értesíti az alklíringtagokat. A kereskedési limit kizárólag pénzügyi limit, mennyiségi limitek nem kerülnek alkalmazásra.

A kereskedési limitek a KELER KSZF belső szabályzata alapján kerülnek meghatározásra, az alábbi komponensek alapján:

  • alklíringtagi minősítés: a KELER KSZF évente minősíti energiapiaci alklíringtagjait objektív pénzügyi és egyéb szubjektív szempontok alapján (Know Your Customer kérdőív), melynek eredménye befolyásolhatja a végső limitet,
  • az elhelyezett alapszintű pénzügyi fedezetek mennyisége,
  • az ECC által számított alapbiztosíték igény átlagos alakulása az elmúlt negyedévben,
  • kiegészítő pénzügyi fedezet nagysága (amennyiben rendelkezésre áll)

A meghatározott kereskedési limitet a KELER KSZF alklíringtagjai saját maguk allokálhatják az azonnali és határidős piacok között, szükségletüknek megfelelően. Az azonnali piacokon pre-trade limitek beállításra van lehetőség, az aukciós és folyamatos kereskedésű piacokra egyaránt. Az aukciós kereskedésű piacokon a kereskedési limit kereskedési napra szól, és naponta visszaáll a maximumra, míg a folyamatos kereskedésű piacokon a kereskedési limit elszámolási ciklushoz kötött, ezért mértékének elégségesnek kell lenni a hétvégi időszakra, illetve  esetleges ECC munkarend szerinti hosszúhétvégékre.

Határidős piaci tagsággal is rendelkező alklíringtagoknak egy post-trade TMR (Total Margin Requirement) margin limit kerül beállításra. A post-trade margin limit lényege, hogy az alklíringtagok összes (azonnali és határidős piacot is beleértve), ECC által számított margin igénye nem haladja meg a beállított TMR értéket.

Kapcsolódó link:
ECC Risk Management Services