Alapbiztosíték


KELER KSZF az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/834 rendelet (EMIR REFIT) 1. cikk 10. pont (7) bekezdése alapján közzéteszi az alapletét modelljének működését és főbb feltételezéseit.

A Kereskedési Platformon és a Kiegyensúlyozói elszámolásban azonnali gáztermékek kereskedése zajlik, amelyből származó pénzügyi kötelezettségek nemteljesítéséből fakadó kockázatok kezelésére szolgál a gázpiaci forgalmi biztosíték. A számítás módszertana és a számításhoz használt paraméterek a KELER KSZF honlapján kerülnek közzétételre.

Kiegyensúlyozói gázpiac forgalmi biztosítékának meghatározása az alábbiak szerint történik:

A Kiegyensúlyozói gázpiac forgalmi biztosítékának meghatározása során a kiegyensúlyozói piacon létrejött vételi ügyletek mellett figyelembe vételre kerülnek a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiacon (továbbiakban CEEGEX) és Kereskedési Platformon kötött eladási ügyletek is, amennyiben a Klíringtag jelen van ezen piacokon is. Tehát, a kiegyensúlyozó forgalmi biztosíték az alábbi két elem összegéből áll össze: 

  1. A Kiegyensúlyozó gázpiaci paraméter (pufferelt vagy puffer nélküli) megszorozva a Kiegyensúlyozó gázpiaci pénzügyi kötelezettségek (vétel) 365 naptári napos összegével.
  2. CEEGEX/KP paraméter (pufferelt vagy puffer nélküli) megszorozva az alábbi  kettő összegével:
  • 63 elszámolási napos maximum vagy 250 elszámolási napos átlag nettó CEEGEX eladási pozíció közül a nagyobb
  • 63 elszámolási napos maximum vagy 250 elszámolási napos átlag nettó KP eladási pozíció közül a nagyobb

A vételi egyensúlytalansági pozíciók és CEEGEX/KP eladási pozíciók a mindenkori ÁFA-val növelt bruttó értéken kerülnek figyelembe vételre. Tehát, belföldi gázpiaci klíringtagok esetében a bruttó érték a mindenkori ÁFA %-ban meghatározott mértékével növelt nettó érték, míg külföldi gázpiaci klíringtagok esetében a bruttó érték megegyezik a nettó értékkel (az ÁFA mértéke 0%).

A Kiegyensúlyozói gázpiac forgalmi biztosíték meghatározásának gyakorisága: napi.

A klíringtagokra akkor is van forgalmi biztosíték igény meghatározva, ha nem kötöttek a fent említett visszatekintési periódus alatt vételi ügyletet. A minimum forgalmi biztosíték értéke 50.000 EUR.

Kereskedési Platform (KP) forgalmi biztosítékának meghatározása:

  • KELER KSZF által algoritmus alapján meghatározott forgalmi biztosíték igény KP piacon nincs. A Klíringtagok önkéntes alapon a kívánt kereskedési limitjeiknek megfelelően határozhatják meg a szükséges forgalmi biztosíték összegét.
  • A klíringtagoknak a tervezett kereskedési limitjüknek és a kitettségüknek megfelelő mértékű kollaterál eszközt (EUR) kell elhelyezniük forgalmi biztosítékként.
  • Amennyiben pénzügyi kötelezettséget nem generálnak, úgy nem szükséges elhelyezni forgalmi biztosítékot, tehát a minimum forgalmi biztosíték KP klíringtag esetén: 0 EUR.

 

Kapcsolódó link:

Kereskedési Platform és Kiegyensúlyozó elszámolás garanciarendszere