Forgalmi biztosíték


A KELER KSZF az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/834 rendelet (EMIR REFIT) 1. cikk 10. pont (7) bekezdése alapján közzéteszi az alapletétmodelljének (forgalmi biztosíték) működését és főbb feltételezéseit.

Kereskedési Platform

A Kereskedési Platformon azonnali gáztermékek kereskedése zajlik. A Kereskedési Platformon a KELER KSZF pozíciós limitet alkalmaz, mely révén fedezetlen kitettség nem léphet fel, ’prepaid’ módon működik a piac. Mivel fedezetlen kitettség nincs ezért KELER KSZF által algoritmus alapján meghatározott forgalmi biztosíték igény KP piacon sincs. A Klíringtagok önkéntes alapon a kívánt kereskedési limitjeiknek megfelelően határozhatják meg a szükséges forgalmi biztosíték összegét. A klíringtagoknak a tervezett kereskedési limitjüknek és a kitettségüknek megfelelő mértékű kollaterál eszközt kell elhelyezniük forgalmi biztosítékként. Amennyiben pénzügyi kötelezettséget nem generálnak, úgy nem szükséges elhelyezni forgalmi biztosítékot, tehát a minimum forgalmi biztosíték KP klíringtag esetén nincs.

Kiegyensúlyozói elszámolás

A Kiegyensúlyozói gázpiacon az egyensúlytalansági pozíciók alapján kiegyensúlyozói ügyletek jönnek létre, melyek esetében pozíciós limit nem alkalmazható ezért a KELER KSZF forgalmi biztosítékot határoz meg a fellépő kockázatok fedezésére.

A Kiegyensúlyozói gázpiac forgalmi biztosítékának meghatározása során a kiegyensúlyozói piacon létrejött vételi ügyletek mellett figyelembe vételre kerülnek a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiacon (továbbiakban CEEGEX) és Kereskedési Platformon kötött eladási ügyletek is, amennyiben a Klíringtag jelen van ezen piacokon is. Tehát, a kiegyensúlyozó forgalmi biztosíték az alábbi két elem összegéből áll össze:

1.            A Kiegyensúlyozó gázpiaci paraméter megszorozva a Kiegyensúlyozó gázpiaci pénzügyi kötelezettségek (vétel) 365 naptári napos összegével.

2.            CEEGEX/KP paraméter megszorozva az alábbi kettő összegével:

  • 63 elszámolási napos maximum vagy 250 elszámolási napos átlag nettó CEEGEX eladási pozíció közül a nagyobb
  • 63 elszámolási napos maximum vagy 250 elszámolási napos átlag nettó KP eladási pozíció közül a nagyobb

A Kiegyensúlyozói gázpiac forgalmi biztosítékának meghatározásához használt képletet a KELER KSZF leiratban teszi közzé.