Pénzügyi piac

 

A KELER KSZF együttműködő kereskedési platformjai a tőkepiacokon:

  • Budapesti Értéktőzsde
  • BÉTa Piac
  • MTS Hungary

 

Általános klíringtagság
Fogalma Az Általános Klíringtag jogosult kereskedni és elszámolni saját és megbízói tranzakciókat, továbbá és elszámolni Alklíringtagjai üzletkötéseit. Az Általános Klíringtagságnak nem feltétele a tőzsdei kereskedési jog, amennyiben nem folytat saját és megbízói számlás kereskedést. 
Felelősség Az Általános Klíringtag végső soron egyetemleges felelősséggel tartozik az általa elszámolt valamennyi ügylet teljesítésért a KELER KSZF felé.
Jogi kapcsolat Az Általános Klíringtag közvetlen jogi kapcsolatban áll a KELER KSZF-fel, így más klíringtagok nemteljesítése esetén igénybe veheti a KELER KSZF garanciavállalási szolgáltatását.
Tőkekövetelmény 2 MrdFt; egységesen valamennyi piac, szekció, ügyletkör tekintetében

  

Egyéni klíringtag
Fogalma Az Egyéni Klíringtag kereskedési joggal rendelkezik és jogosult kereskedni és elszámolni saját és megbízói tranzakciókat.
Felelősség Az Egyéni Klíringtag végső soron egyetemleges felelősséggel tartozik az általa elszámolt valamennyi ügylet teljesítésért a KELER KSZF felé.
Jogi kapcsolat Az Egyéni Klíringtag közvetlen jogi kapcsolatban áll a KELER KSZF-fel, így más klíringtagok nemteljesítése esetén igénybe veheti a KELER KSZF garanciavállalási szolgáltatását.
Tőkekövetelmény

75 MFt; kizárólag megbízói számlára klíringelő egyéni klíringtagra egységesen valamennyi piac, szekció, ügyletkör tekintetében

100 MFt, saját és megbízói számlára egyaránt klíringelő egyéni klíringtagra egységesen valamennyi piac, szekció, ügyletkör tekintetében

  

Alklíringtag / szegregált alklíringtag
Fogalma Az Alklíringtag, Egyedileg szegregált alklíringtag kereskedési joggal rendelkezik, és jogosult saját és megbízói számlára kereskedni, melyek elszámolását egy Általános Klíringtag végzi.
Felelősség -
Jogi kapcsolat Az Alklíringtag, Egyedileg szegregált alklíringtag nem áll közvetlen jogi kapcsolatban a KELER KSZF-fel, így az Általános Klíringtag nemteljesítése esetén nem veheti igénybe a KELER KSZF garanciavállalási szolgáltatását.
Tőkekövetelmény -
Bejelentése Az Alklíringtag, Egyedileg szegregált alklíringtag bejelentéséről az Általános Klíringtag intézkedik a KELER KSZF felé.

 

Megbízó / szegregált megbízó
Fogalma A Megbízó, Egyedileg szegregált megbízó egy kereskedési tagon keresztül jogosult kereskedni, melyek az ügyletei elszámolását egy Általános vagy Egyéni Klíringtag végzi.
Felelősség -
Jogi kapcsolat A Megbízó, Egyedileg szegregált megbízó nem áll közvetlen jogi kapcsolatban a KELER KSZF-fel, így az Általános vagy Egyéni Klíringtag nemteljesítése esetén nem veheti igénybe a KELER KSZF garanciavállalási szolgáltatását.
Tőkekapcsolat -
Bejelentés Az Egyedileg szegregált megbízó bejelentéséről az Általános vagy Egyéni Klíringtag intézkedik a KELER KSZF felé.

 

Settlement agent
Fogalma A Settlement Agent (Teljesítési Megbízott) pénz- és értékpapír számlával rendelkezik a KELER-ben illetve pénzszámlával az MNB-ben, és egyedi megállapodás alapján a klíringtag részére az elszámolásokhoz szükséges számlákat vezeti, továbbá más elszámolási szolgáltatásokat végez.
Felelősség -
Jogi kapcsolat A Settlement Agent nem áll közvetlen jogi kapcsolatban a KELER KSZF-fel, a teljesítési kötelezettség a szolgáltatást igénybevevő klíringtagot terheli.
Tőkekövetelmény -
Bejelentés Az igénybevett Settlement Agent-ről a klíringtag nyilatkozik a KELER KSZF felé.

 

Tartalék klíringtag
Fogalma Az a klíringtag, aki más klíringtag nemteljesítése esetén jogosult átvenni a teljesítő szegregált ügyfél (alklíringtag vagy megbízó) pozícióit és biztosítékeszközeit, melyről megállapodást kötött az ügyféllel és ezt a tényt a KELER KSZF tudomására hozta.