Értesítés - Teljesítés a Kiegyensúlyozó elszámolásban

Tisztelt Gázpiaci Klíringtagok!

A KELER KSZF Központi Szerződő Fél Zrt. (a továbbiakban: KELER KSZF) 2020.09.16-án tájékoztatta a Gázpiaci Klíringtagokat a 2020.09.15-én és 2020.09.16-án megállapított nemteljesítéssel kapcsolatban.

A nemteljesítés-kezelés során a Kiegyensúlyozó elszámolási garancia alap igénybevételére – a nemteljesítő eszközeinek elvonását követően – 203.058,01 Euró összegben került sor, azt követően, hogy a KELER KSZF elkülönített saját forrásaiból mindösszesen 334,587.21 Eurót felhasznált. A nemteljesítés teljes összege 728.130,45 Euró volt.

A nemteljesítés megállapítása óta eltelt időszakban a KELER KSZF és a nemteljesítő AIK Energy Austria GmbH (a továbbiakban: AIK Austria) folyamatosan egyeztetett a tartozás rendezéséről. Az egyeztetések során az AIK Austria mindvégig együttműködést tanúsított és biztosította a KELER KSZF-et fizetési szándékáról. Ezen párbeszéd és az AIK Austria erőfeszítéseinek eredményeként, arról tájékoztathatjuk Önöket, hogy az AIK Austria a mai napon hiánytalanul teljesítette a garancia alap tagokkal és a KELER KSZF-fel szemben fennálló fizetési kötelezettségét.

A KELER KSZF az eredményes beszedési tevékenységnek megfelelően a 2020.09.28-i banki napon intézkedik a garancia alapból igénybe vett összeg visszafizetésére a garancia alap tagok számára; vagy a garancia alap számlán történő jóváírással, vagy azon tagok esetében, akik már teljesítették garancia alap visszatöltési kötelezettségüket a KELER-nél vezetett fizetési számlán történő jóváírással.

A KELER KSZF a nemteljesítés-kezelés során végig az elvártak szerint járt el és mindvégig rendelkezett a szükséges likviditással és eljárásrenddel a helyzet egyértelmű rendezéséhez. A KELER KSZF pénzügyi helyzete és fellépése mindvégig stabil és megbízható volt, ezzel is hozzájárulva a magyarországi földgázellátó rendszert kiszolgáló kereskedési helyszínek folyamatos és biztonságos működéséhez.

Miként az elmúlt 10 évben, a KELER KSZF a jövőben is elkötelezett klíringszolgáltatója kíván lenni a hazai gázpiacoknak. Ennek érdekében, folyamatosan dolgozunk azon, hogy az elszámolási rendszerünk és garanciarendszerünk hozzájáruljon a gázpiaci közösség hatékony kereskedéséhez és a földgázellátó rendszer biztonságához. Ezzel összhangban, ma is és a jövőben is mindent meg fogunk tenni, hogy a garanciarendszerünk elemei a piaci szereplők számára egyértelműek legyenek, valamint, hogy a felmerülő kockázatokat időben azonosítsuk és meghozzuk azokat az intézkedéseket, amik mindenkor megvédik a piaci szereplőket és a hozzájárulnak a KELER KSZF stabil működéséhez.

Tisztelettel:
Pavlics Babett
vezérigazgató
KELER KSZF Zrt.